Preskoči na glavno vsebino

Kako pogosto in kako pravilno čistiti štedilnik na drva?

 

Kako pogosto in kako pravilno čistiti štedilnik na drva?

Štedilnik na drva ni le vir topline in prijetnega vzdušja, ampak tudi pomemben gospodinjski pripomoček, ki s pravilnim vzdrževanjem deluje učinkovito in varno. Z rednim čiščenjem si zagotovimo daljšo življenjsko dobo štedilnika, optimalno gorenje in manj dima v prostoru. V tem prispevku boste izvedeli, kako pogosto je priporočljivo čistiti štedilnik na drva in kako se tega lotiti.



Zakaj je redno čiščenje tako pomembno?

Zgoreni ostanki drv, pepel in sajasti nanosi se sčasoma naberejo v kurišču, dimnih poteh in na steklu vrat. Če teh ne odstranjujemo redno:

  • se zmanjša učinkovitost gorenja,

  • lahko pride do povratnega dima,

  • se poveča nevarnost požara v dimniku,

  • se hitreje obrabijo sestavni deli štedilnika.


Kako pogosto čistiti štedilnik na drva?

Pogostost čiščenja je odvisna od intenzivnosti uporabe in kakovosti drv, a splošno priporočilo je naslednje:

🔸 Pepel: odstranjujte vsaj enkrat tedensko, oz. pogosteje, če kurite vsak dan. Preveč pepela ovira dovod zraka in slabša gorenje.

🔸 Steklo na vratih: očistite po potrebi, idealno enkrat na nekaj dni, da ohranite pregled nad ognjem in estetski videz. Najlažje ga je čistiti takoj po ohladitvi, preden se umazanija zapeče.

🔸 Rešetke in kurišče: preglejte enkrat mesečno in odstranite morebitne večje kose oglja ali zamašitve.

🔸 Dimne poti in dimnik: čiščenje naj opravi strokovnjak vsaj enkrat letno, najbolje pred začetkom kurilne sezone. Če kurite vsakodnevno, je priporočljivo pregled narediti tudi sredi zime.


Koraki za osnovno čiščenje

  1. Počakajte, da se štedilnik popolnoma ohladi.

  2. Odstranite pepel z ročno lopatko in zberite ga v kovinsko posodo s pokrovom.

  3. Očistite kurišče, rešetko in morebitne ostanke nezgorenega materiala.

  4. Steklo očistite s čistilom za pečice ali s preprosto mešanico kisa in vode ter mehko krpo. Ne uporabljajte grobih gobic ali kovinskih strgal.

  5. Zračnike in dovode zraka preverite in po potrebi očistite z mehko krtačo.


Nasvet: uporabljajte suha, sezona drva

Vlažna drva povzročajo več saj in hitrejšo umazanost dimnika, zato vedno uporabljajte suha, dobro sezona drva z manj kot 20 % vlage.


Za konec

Pravilno vzdrževanje štedilnika na drva je majhen vložek časa, ki pa se dolgoročno bogato obrestuje – z boljšo toploto, manjšo porabo drv in predvsem z večjo varnostjo. Če niste prepričani, kdaj je vaš štedilnik potreben temeljitejšega čiščenja ali servisa, se posvetujte z dimnikarjem ali proizvajalcem.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Zakaj je ogrevanje na drva pametna izbira?

  Zakaj je ogrevanje na drva pametna izbira?🔥 V času, ko cene elektrike in plina naraščajo, se vedno več ljudi vrača k staremu, zanesljivemu načinu ogrevanja – kurjenju na drva . A to ni le rezervni načrt – gre za varno, trajno in cenovno ugodno rešitev , ki jo pozna že več generacij. Kot podjetje Ključavničarstvo Fekonja d.o.o. z dolgoletnimi izkušnjami na področju kovinskih izdelkov in štedilnikov na drva, vam iz prve roke povemo, zakaj ima ta način ogrevanja še vedno veliko prednosti. 🌲 1. Drva so naraven in obnovljiv vir energije Drva so del naravnega kroga in ob odgovorni rabi predstavljajo trajnosten vir energije . Če uporabljate suha, lokalna drva , zmanjšujete svoj ogljični odtis in podpirate lokalno gospodarstvo. 💸 2. Ogrevanje na drva je cenejše Drva so pogosto najugodnejši energent , še posebej če jih nabavljate v domači okolici. Poleg tega štedilniki na drva nimajo dodatnih stroškov vzdrževanja ali električnih komponent , ki bi se kvarile. ⚡ 3. Popolna neo...

Kako štedilnik vključiti v moderen interier – estetski nasveti

  Kako štedilnik vključiti v moderen interier – estetski nasveti Tradicionalno srce doma – štedilnik na drva – se vrača v sodobne domove. A tokrat v povsem novi preobleki. S kombinacijo napredne tehnologije in premišljene estetike postajajo štedilniki več kot le vir toplote – so oblikovni poudarek, ki doda karakter prostoru. V nadaljevanju predstavljamo, kako štedilnik elegantno vključiti v moderen interier. 1. Izberite pravi slog štedilnika Moderen interier kliče po čisti estetiki, ravnih linijah in minimalistični obliki. Pri izbiri štedilnika bodite pozorni na: Barvo – priljubljene so mat črna, siva, bela ali celo bež barve. Obliko – sodobni modeli imajo vitko silhueto in zastekljena vratca za pogled na ogenj. Materiale – kovina, steklo in keramika se lepo zlijejo z modernimi materiali kot so beton, kamen ali les. 👉 Namig: Če želite izstopajoč kos, izberite model v kontrastni barvi – na primer črn štedilnik v svetlem prostoru. 2. Postavitev je ključna Šted...

Recept za domač kruh iz štedilnika Fekonja

  🍞 Recept za domač kruh iz štedilnika Fekonja Ni boljšega vonja, kot je vonj sveže pečenega kruha iz pečice, še posebej, če je ta pečica del štedilnika na drva Fekonja . Naravna toplina lesa daje kruhu poseben okus, hrustljavo skorjo in mehkobo, ki jo težko dosežemo v navadni električni pečici. 🥣 Sestavine: 500 g bele pšenične moke 1 vrečka suhega kvasa (7 g) 1 čajna žlička sladkorja 2 čajni žlički soli 300 ml tople vode 1 žlica oljčnega olja (opcijsko) 👨‍🍳 Postopek: Zamesimo testo V večji posodi zmešamo moko, suhi kvas, sladkor in sol. Postopoma prilijemo toplo vodo in gnetemo približno 10 minut, da dobimo gladko, elastično testo. Vzhajanje Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 1 uro, da se volumen podvoji. Oblikovanje Testo nežno pregnetemo, oblikujemo hlebec in položimo v pomokano litoželezno posodo, pekač ali kar na peki papir. Pečenje v štedilniku Fekonja Vnaprej ogrejemo pečico na 220 °C (oz. tako, da se pečica segre...