🍞 Recept za domač kruh iz štedilnika Fekonja
Ni boljšega vonja, kot je vonj sveže pečenega kruha iz pečice, še posebej, če je ta pečica del štedilnika na drva Fekonja. Naravna toplina lesa daje kruhu poseben okus, hrustljavo skorjo in mehkobo, ki jo težko dosežemo v navadni električni pečici.
🥣 Sestavine:
-
500 g bele pšenične moke
-
1 vrečka suhega kvasa (7 g)
-
1 čajna žlička sladkorja
-
2 čajni žlički soli
-
300 ml tople vode
-
1 žlica oljčnega olja (opcijsko)
👨🍳 Postopek:
-
Zamesimo testo
V večji posodi zmešamo moko, suhi kvas, sladkor in sol. Postopoma prilijemo toplo vodo in gnetemo približno 10 minut, da dobimo gladko, elastično testo. -
Vzhajanje
Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 1 uro, da se volumen podvoji. -
Oblikovanje
Testo nežno pregnetemo, oblikujemo hlebec in položimo v pomokano litoželezno posodo, pekač ali kar na peki papir. -
Pečenje v štedilniku Fekonja
Vnaprej ogrejemo pečico na 220 °C (oz. tako, da se pečica segreje enakomerno – običajno 40–60 min kurjenja).
Pečemo 30–35 minut, dokler skorja ne postane zlato rjava in ob trkanju po spodnji strani hleba zveni votlo. -
Ohladitev
Kruh vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetki.
Če zdržite brez, da ga takoj pojeste – čestitamo! 😊
🔥 Nasvet iz izkušnje
Pečenje v štedilniku na drva je nekaj posebnega – toplota kroži naravno, brez ventilatorjev in sušenja zraka. Zato je kruh iz štedilnikov Ekocentral by Fekonja tako mehak znotraj in hrustljav zunaj.
🔥 Nasvet za štedilnik na drva:
-
Če nimate termometra v pečici, preverite temperaturo s koščkom testa – če se začne takoj lepo dvigovati in nežno rjaveti, je pripravljena.
Lahko daste v pečico tudi kovinsko skodelico z vodo – para pomaga, da je skorja hrustljava, sredica pa mehka Ste tudi vi spekli kruh v našem štedilniku? Pošljite nam svojo sliko ali nas označite na Facebooku!
Komentarji
Objavite komentar